WIA-uitkering aanvragen
Hoe verloopt een WIA-aanvraag?
Gesprek met UWV voorbereiden
Heb je binnenkort een gesprek bij UWV over je WIA-aanvraag en vind je dit spannend? Mijn ervaring leert dat er bij UWV echt wel ‘mensen-mensen’ werken, ze hebben het beste met je voor. Toch snap ik dat het een stressvol moment kan zijn, er hangt natuurlijk veel vanaf. Je wilt dat er op basis van de juiste en volledige informatie tot een beslissing gekomen wordt over jouw mate van arbeidsongeschiktheid en het mogelijke recht op een uitkering.
Ik kan je helpen om goed voorbereid het gesprek in te gaan met de verzekeringsarts en/of arbeidsdeskundige van UWV.
UWV heeft natuurlijk al veel (medische) informatie van jou ontvangen bij de aanvraag en daarom is het goed om te bepalen waar jij de focus op wilt leggen in het gesprek. Zet dit op papier, voor jezelf, maar ook voor degene wie je in gesprek bent.
Zodat er een goede interpretatie volgt en de verzekeringsarts een correcte Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) opstelt. Deze FML is bepalend voor de uitkomst van het onderzoek van de arbeidsdeskundige en vervolgens voor jouw uitkeringspercentage.
Wanneer recht op WIA?
Een WIA-uitkering aanvragen geld voor werknemers en mensen met een Ziektewet-uitkering als ze bijna 2 jaar ziek zijn. Dit kan digitaal gebeuren (via DigiD – website Mijn UWV) of met het formulier ‘WIA aanvragen’.
Een werknemer of iemand met een Ziektewet uitkering heeft na 104 weken ziekte recht op WIA als die:
- Door ziekte niet of minder kan werken, en
- Door ziekte 65% of minder van het oude loon kan verdienen.
In week 88 krijg je een brief van UWV, waarin staat hoe je de WIA-uitkering aanvraagt. Ook je werkgever krijgt deze brief. Binnen 6 weken (voor week 94) moet de WIA-uitkering aangevraagd zijn. De uiterlijke datum staat in de brief. Doe je de aanvraag later? Dan begint de uitkering ook later. De werkgever betaalt dan het loon langer door.
Deze informatie wordt gevraagd bij de WIA-aanvraag:
- Datum van de eerste ziektedag.
- Informatie over gevolgde opleiding en cursussen.
- Gegevens van eventuele werkgevers in de afgelopen 5 jaar.
- Je rekeningnummer.
Het re-integratieverslag en medisch dossier
Bij een WIA-aanvraag moeten aan aantal documenten meegestuurd worden. Het zogenaamde re-integratieverslag. Syndes adviseert daarin het volgende op te nemen:
- Probleemanalyse (en eventuele bijstellingen).
- Plan van aanpak (en eventuele bijstellingen).
- (Eerstejaars)evaluatie.
- Rapportage arbeidsdeskundigonderzoek.
- Rapportage re-integratie tweede spoor of andere re-integratieactiviteiten.
- Deskundigenoordeel UWV.
- Spreekuurrapportages van de bedrijfsarts.
- Actueel oordeel van de bedrijfsarts of arbodienst.
- Eindevaluatie (ingevuld door werknemer en werkgever).
- Samenvatting van het verzuimdossier, eventuele toelichting op stagnaties, de verzuimhistorie en een overzicht van het verloop van de re-integratieactiveiten (in- en extern) en de keuzes die gedurende het proces zijn gemaakt en onderbouwing (van verlate acties).
- Medische informatie van de bedrijfsarts, huisarts, medisch specialisten en andere interventies (psycholoog, (job)coach, revalidatietraject etc).
Als je een Ziektewet-uitkering ontvangt hoef je minder aan te leveren. Maak met je werkgever afspraken wie wat (digitaal) aanlevert en opstuurt. Medische informatie stuurt de aanvrager altijd zelf naar UWV op.